בשנים האחרונות עודכן חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, ונוסף לו פרק שלם העוסק במסמך משפטי חשוב שנועד להעניק לכל אדם את האפשרויות לבחור בעודו צלול מנטלית, מי יהיו האנשים שיקבלו החלטות כלכליות ורפואיות עבורו בעת הצורך. משרדנו מתמחה בדיני משפחה, ירושה ואפוטרופסות ובמסגרת השירותים הללו אנו מעניקים גם שירותי ניסוח ייפוי כוח מתמשך.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך המופקד אצל האפוטרופוס הכללי ומיועד להתיר לאדם אחד או יותר לקבל החלטות בנושאים כספיים, רפואיים ואישיים במקרה שאדם אינו יכול לנהל עוד את ענייניו. מטרת מסמך זה לאפשר לכל אדם בגיר לבחור מי ימונה כאחראי על נושאים רגישים אלה, ולמנוע מקרובי משפחה להגיש בקשה למינויים כאפוטרופוסים בניגוד לרצונו. האדם החותם על המסמך מכונה "מצווה", והאנשים שבהם בחר מכונים "מיופי כוח".
מדוע ניסוח והגשה של ייפוי כוח מתמשך מהותיים כל-כך?
עד שנוספה האפשרות להפקדה של ייפוי כוח מתמשך במשרדי האפוטרופוס הכללי, כאשר אדם לא היה מסוגל לנהל את ענייניו הכספיים היה ממונה לו אפוטרופוס. לא תמיד היה זה האדם הכשיר ביותר לניהול כלכלי, ומוסד האפוטרופסות נוצל לעיתים לרעה. אם אדם היה רוצה להחליט בעודו צלול מי יהיו האנשים שרשאים לנהל את חשבון הבנק שלו, היה עליו להעניק להם ייפוי כוח, ולהסתכן בשימוש מוקדם במסמך זה (כאשר הוא עוד כשיר לנהל את ענייניו בעצמו).
לכן, תוקנה בחוק האפוטרופסות המשפטית (תיקון 18) האפשרות ליצור ייפוי כוח שונה ומוגבל בכוחו, שזכה לכינוי ייפוי כוח מתמשך.
איזה עורך דין ייפוי כוח מתמשך יכול להגיש את המסמך?
טופס שמנוסח על ידי עורך דין ייפוי כוח מתמשך שקיבל הרשאה מיוחדת להגישו ועבר הכשרה מיוחדת בנושא. חשוב לדעת כי בגלל שמדובר במסמך משפטי חדש יחסית לא כל עורך דין המתמחה בדיני משפחה או צוואות יכול לנסח ולהגיש את המסמך. משרדנו מטפל בכל הבירוקרטיה הכרוכה בניסוח, החתמה ואשרור של המסמך על ידי האפוטרופסות הכללית.
האם ניתן להפעיל ייפוי כוח מתמשך לאחר שאדם נפטר?
לא. ייפוי כוח מתמשך מיועד אך ורק לניהול הכספי ושאר ענייניו של אדם חי שאינו מסוגל לנהל נושאים אלה בעצמו. לאחר שאותו אדם נפטר ניהול הכספים ימשיך ויתבצע על ידי מנהל העיזבון, ולאחר מכן על פי היורשים על פי צו ירושה או צו קיום צוואה. לכן ייפוי כוח מתמשך אינו משמש כצוואה.