אחוז הגירושין בישראל ובעולם גבוה מאוד, ולכן בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה מנסים לכוון את שני בני¬¬־הזוג לבצע תהליך מושכל וסבלני לפני ההחלטה על פירוק התא המשפחתי. במקרים רבים, זוגות התמודדו עם בגידה, משבר כלכלי או משבר בריאותי לאורך זמן ולמרות הפרידה שבו לזרועות בן־זוגם ושיקמו את הנישואין. במיוחד בבתי הדין הרבניים הזוג מונחה לנסות ולהגיע לשלום בית.
בישראל, קיים הסכם מיוחד שנועד להסדיר את התנאים לניסיון החוזר לשקם את היחסים, ושמו הסכם שלום בית ולחילופין גירושין. בהסכם זה שני בני הזוג מחליטים מראש על התנאים שיאפשרו לקשר לחזור למסלולו ומוסיפים למסמך את תנאי הפרידה אם יחליטו בכל זאת להתגרש.
מה היתרונות של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין?
היתרון המהותי של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין הוא התהליך הזוגי שעובר הזוג בזמן ניסוחו. הוא מאפשר לשני בני הזוג לשטוח את טענותיהם זה כלפי זה בכנות, ולהצביע על הכשלים בקשר. במקרים רבים הוא יכול למנוע גירושין ושני בני הזוג יישארו נשואים למשך שנים ארוכות, ויצלחו את המשבר.
בנוסף, הוא מאפשר לבצע "תיקון בקשר" תוך הוספת סנקציות מתאימות לאכיפתו. למשל, אישה שחשה כי אינה מקבלת כלל עזרה בעבודות משק הבית ובטיפול בילדים, והיא נושאת בכל הנטל לבדה, יכולה להוסיף סעיפים בהסכם הקבועים זמנים שבהם בעלה נמצא עם הילדים במהלך היום. במקרה שהתרחשה בגידה, בן הזוג הנבגד יכול להעניק הזדמנות שנייה לבן הזוג הבוגד, ולהתנות את המשך הנישואין בהימנעות מחזרה על כך. אם בן הזוג חוזר לסורו ונואף בשנית, השניים יתגרשו.
ניתן בהסכם זה גם לקבוע סנקציות נוספות השזורות בכל הסכם שלום בית ולחלופין גירושין למשל העברה של דירת המגורים או נכס כלשהו לבן הזוג הנבגד. כך, ההסכם עצמו משמש כבלם להתנהגות פוגענית בקשר בין בני הזוג ואם שניהם מעוניינים בכנות לשקם את היחסים הם יוכלו למנוע את הפרידה.
יתרון נוסף שיש לניסוח הסכם שלום בית ולחילופין גירושין זה הוא ההסכמה המשותפת על חלוקת הרכוש במקרה שתנאי ההסכם לא התקיימו. הדבר מעניק תוקף נוסף לתובענות חלוקת רכוש מאוחר יותר כאשר המקרה יגיע לערכאה משפטית. הסכם זה עשוי להתגבר גם על עיקרון "איזון המשאבים" או "כוונת השיתוף", ולאפשר לבן־הזוג שנפגע במהלך הקשר לזכות לפיצוי המוסכם, כפי שיודגם בפסק דין בהמשך.
יתרון אחרון שיש להסכם זה הוא היכולת להגיע להסכמות ראשוניות בדבר העקרונות שיופיע בהסכם גירושין מאוחר יותר, ולחסוך חלק מהזמן במקרה שבני הזוג יחליטו להתגרש בסוף.